byt
Ilustrační foto. Zdroj: Unplash

Praktický průvodce renovací parket a dřevěných podlah

Máte-li doma parkety nebo přímo dřevěnou podlahu, jedno je jisté – dříve nebo později bude třeba renovace. Poradíme vám, jak dáte vašemu domovu znovu lesk a zároveň prodloužíte životnost podlahy o další desetiletí.

I když se může zdát na první pohled taková renovace náročná, s trochou trpělivosti a správnými nástroji ji zvládnete. Tak jdeme na to.

Krok 1: Příprava

Než začnete, je důležité podlahu důkladně vyčistit. Odstraňte z ní veškerý nábytek, zameťte ji nebo vysajte a poté ji ještě vytřete. Pokud jsou v parketách nebo na dřevěné podlaze praskliny či mezery, měli byste je zaplnit tmelem na dřevo. Zkontrolujte také všechny hřebíky nebo šrouby – měly by být zapuštěny do podlahy, aby nebránily broušení.

Krok 2: Broušení

Krok číslo 2 je tím nejdůležitějším v celém procesu renovace. Začněte brousit hrubším brusným papírem (například zrnitosti 40-60) a postupně přecházejte na jemnější (100-120). Při broušení buďte opatrní, abyste nepoškodili podlahu přílišným tlakem. V případě parket je třeba brousit ve směru vláken dřeva.

Praktický tip: Pokud nemáte brusku, nemusíte si ji kupovat, stačí si ji vypůjčit v hobby marketu.

Krok 3: Čištění po broušení

Po broušení podlahu důkladně vyčistěte. Použijte vysavač a následně otřete podlahu vlhkým hadříkem. Před dalším krokem je nutné počkat, až bude podlaha zcela suchá.

Broušení podlahy
Ilustrační obrázek. Zdroj: Copilot (Vygenerováno pomocí AI)

Krok 4: Natírání

Dřevo je po broušení nutné ošetřit. Na výběr máte z několika možností – lak, olej nebo vosk. Lak dřevu poskytne pevný a lesklý povrch, zatímco olej nebo vosk proniknou do dřeva a ponechají mu přirozenější vzhled. Každá z těchto možností má své výhody, takže záleží na tom, jaký vzhled preferujete. Lak snese vysokou zátěž a nepotřebuje tolik péče jako olej, na druhou stranu u oleje nebo vosku je snazší následná renovace.

Praktický tip: Pokud se rozhodnete pro lak, nanášejte ho v tenkých vrstvách a mezi jednotlivými vrstvami jemně přebruste povrch jemným brusným papírem.

Krok 5: Vysychání

Po nanesení poslední vrstvy nátěru je třeba nechat podlahu dostatečně vyschnout. To může trvat i několik dní v závislosti na typu nátěru. Poté můžete umístit nábytek zpět na své místo. Také doporučujeme nalepit na nohy nábytku ochranné podložky, aby se minimalizovalo riziko poškrábání podlahy.

Renovace parket nebo dřevěné podlahy vyžaduje trpělivost a pečlivost, výsledek však stojí za to. Správným broušením, čištěním a ošetřením můžete dát své podlaze nový vzhled, který vydrží dlouhé roky jako nový.



Napsat komentář