Víno
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Vše, co potřebujete vědět o Proseccu

Prosecco je vynikají šumivé víno, které pochází ze severoitalských vinic. Nejvíce jich leží v provincii Treviso. Stejně jako francouzské šampaňské, i tato italská šumivá lahůdka vyniká svou specifickou chutí. Abyste si Prosecco vychutnali co nejvíce, je potřeba jej správně podávat a zároveň kombinovat se správnými lahůdkami.

Příprava Prosecca

Prosecco nejlépe chutná vychlazené na teplotu 6 až 8 stupňů Celsia. K tomu dobře poslouží lednička. Znalci a milovníci vín často doma mají vinotéku, kde stačí správně nastavit požadovanou teplotu. Pro dokonalé a efektní vychlazení lze také využít kbelík s vodou.

Jak chutná Prosecco

Jemné bublinky s řetízkovým perlením jsou typické pro všechna Prosecca. Charakteristická je také intenzivní květnatá vůně s tóny karamelu a ovoce – broskve, jablka, meruňky a citrusů. Dobře se pije a má výtečné doznívání.

Podávání Prosecca

Prosecco je vhodné servírovat v úzkých sklenicích pro šumivá vína, ale špatnou volbou nejsou ani klasické sklenky na bílé víno. Výborně ladí s malými předkrmy, chuťovkami a tapas. Vynikající je také v kombinaci s italskými specialitami daného regionu. Obecně jde o lehlá jídla s minimem masa.

Jaké zvolit Prosecco

Naším tipem je Valdobbiadene Prosecco ze strmých vinic, kde probíhá sběr pouze ručně. Vinařská oblast Valdobbiadene byla v roce 2019 dokonce zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Půda je v tomto kraji tvořena vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem, což se projevuje na chuti vína, jež si zachovává úžasný projev odrůdy Glera, ze které se produkují všechna Prosecca. Lahev tohoto vynikajícího šumivého nápoje můžete zakoupit na Vinodoc.

Při jaké příležitosti zvolit Prosecco

Ideálně na přípitek, při slavností příležitosti, ale jak jsme již uvedli výše, i k jednoduchým pokrmům a společenské konverzaci. Hodí se k posezení s přáteli, ale také na malou rodinnou oslavu.



Napsat komentář