čokoláda
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash

Objevte sladkosti bez přidaného cukru

Chuť na sladké dostane čas od času každý. Jenže rafinovaný cukr není zrovna tou nejzdravější potravinou pro naše tělo, a pokud jste třeba diabetici nebo máte problémy s nadváhou, měli byste se mu vyhýbat obloukem. Naštěstí existuje spousta chuťově zajímavých sladkostí bez cukru.

Je libo čokoládu nebo sladkou tyčinku?

Když se řekne sladké, většinou si představíme čokoládu. Jak ale nahradit cukr v ní obsažený? Řešení představuje maltitol, což je cukerný alkohol, který se běžně vyskytuje v určitých druzích ovoce a zeleniny. Má zhruba o polovinu méně kalorií a sacharidů než klasický cukr, je dobře stravitelný a v běžném množství je zcela bezpečný. V případě přejídání tímto alternativním sladidlem hrozí plynatost a z tohoto důvodu se nedoporučuje těhotným ženám. Čokolády s tímto sladidlem, které je označené jako E965, naleznete v obchodech v sekci DIA sladkosti. Chuťově uspokojí milovníky mléčné, bílé i hořké čokolády.

Podobě jako čokolády jsou oblíbené lískooříškové krémy typu nutella. Ty většinou obsahují sladidla v podobě steviolglykosidů, což je látka získávaná z rostliny zvané stévie sladká (Stevia rebaudiana). Na obalech ji najdete označenou kódem E960. Stévie neobsahuje téměř žádné kalorie, a tak je vhodná pro diabetiky, nepůsobí negativně na zuby a extrakt z ní najdete třeba v želatinových bonbónech.

Další pochoutkou, která se vyhýbá cukru obloukem, je low carb tyčinka. Tato sladkost bohatá na vlákninu, jejíž základem je kořen čekanky, představuje zdravou svačinku na cesty. Může se pyšnit nízkým obsahem sacharidů a příjemným spektrem příchutí jako je třeba černý rybíz, kokos či čokoláda. Low carb tyčinky jsou vhodné také při keto dietě.

Zdravá umělá sladidla

Jestliže patříte mezi ty, kteří si nápoje nebo třeba pečené dezerty nedokáží představit bez oslazení, i pro vás máme dobrou zprávu. Moderní umělá sladidla dokáží vytvořit příjemnou sladkou chuť, která zcela uspokojivě nahradí rafinovaný cukr. Nezdravější formou doslazování jsou sirupy z čekanky, které chutnají po medu a jsou zcela bez cukru. Dobrou volbou je i sirup z agáve.

Napsat komentář