Okna na míru
Okna na míru. Foto: Pinq.cz

Chcete měnit stará okna za nová? Nezapomeňte na odborné zaměření stavebních otvorů

Výměna oken je krok, který se často spojuje s rekonstrukcí domu nebo bytu. Někdy jde o estetické zlepšení exteriéru, ale mnohem častěji je motivací úspora energie a zlepšení komfortu bydlení. Starší okna mohou propouštět chlad, neudržovat teplo a také mohou snižovat celkovou izolační schopnost vašeho domova. Jak ale taková výměna oken vlastně probíhá a proč je důležité, aby byla okna vyrobená na míru?

Měření oken – klíč k dokonalé instalaci

Prvním a jedním z nejdůležitějších kroků je správné zaměření otvorů, kam nová okna přijdou. Tento úkol by měl provádět odborník, jenž dokáže přesně změřit rozměry okenních otvorů.

Proč je to tak důležité?

Každý dům je jiný. Starší stavby mají často nepravidelné rozměry, a tak se okna na míru přizpůsobí konkrétnímu prostoru. Správné měření zajistí, že okno perfektně padne a nedojde k tepelným únikům ani zbytečným mezerám, které by mohly kazit nejen vzhled, ale i funkčnost oken.

Jakmile je provedeno měření, tato data jsou předána výrobci, jenž okna na míru vyrobí. Dnes už je standardem, že si zákazník může zvolit nejen velikost, ale i materiál, barvu, počet skel a další detaily, které zajistí, že nová okna budou plně odpovídat jak jeho estetickým představám, tak funkčním požadavkům.

okna na míru
Pracovník odborné firmy připravuje okna na míru na převoz k zákazníkovi. Foto: Pixabay

Proces výměny starých oken

Jakmile jsou nová okna vyrobena, přichází na řadu samotná výměna. Tento proces začíná demontáží starých oken. Pracovníci montážní firmy opatrně odstraní staré rámy a okna tak, aby nedošlo k poškození zdi nebo omítky. Následně připraví okenní otvory pro nová okna – v případě potřeby provedou drobné úpravy, aby nová okna dokonale seděla.

Instalace nových oken je proces, jenž vyžaduje pečlivost a preciznost. Okenní rámy jsou pečlivě usazeny do otvorů a připevněny, aby pevně držely a zabránilo se jakýmkoliv pohybům. Poté jsou mezi rámem a stěnou aplikovány izolační materiály, které zajistí, že nedochází k únikům tepla ani k průniku chladu či hluku zvenčí. Po usazení oken jsou ještě provedeny finální úpravy – zarovnání omítky, případně instalace vnějších parapetů.

Rozhodně se nepokoušejte měřit stavební otvory sami a ani se nepouštějte do samotné výměny oken, pokud s oborem nemáte žádné zkušenosti. Beztak je výměna oken u většiny renomovaných firem zdarma, respektive je součástí ceny nových oken, kterou byste zaplatili i v případě vlastní instalace.



Napsat komentář