Cornicabra
Cornicabra

Ve španělských olivových hájích zraje to nejlepší na váš stůl

Pokud patříte mezi náročné spotřebitele a dbáte na zdravou výživu, nemůžete rozhodně opomenout téma olivového oleje. Nakonec je pravdou, že i díky němu totiž ve středomořském prostoru uvidíme tolik úsměvů, jeho pravidelné užívání totiž pohladí po těle i na duši. Jistě pak víte, že mezi produkty z regálů supermarketů a olivovým olejem od známých firem je skutečně značný rozdíl. Extra panenský olivový olej s velmi nízkou aciditou je dobrá volba, olej vzniklý z pokrutin je pak nanejvýš vhodnou alternativou pro smažení na nějakém rostlinném oleji – ale že by byl opravdu zdravý?


Vybírejte dle chuti, nemáte náladu na nějakou pikantní?

Prémiový olivový olej Arbequina zavoní právě posečenou trávou a zelenými jablíčky, pikantní je jen velmi málo a s jeho jemnou chutí doslova zkrášlíte pokrmy z mořských ryb nebo třeba grilované zeleniny. Když dáte šanci tradiční říjnové sklizni, dostanete velkou porci zdraví, které chutná. A jak vědí všichni, kteří někdy drželi dietu nebo zkoušeli žít zdravě, ne vše, co je prospěšné pro tělo, má také příjemnou vůni i chuť – naštěstí je právě extra panenský olivový olej velkou výjimkou…

Znáte Picual? Voní po banánu a chutná opravdu intenzivně, nejen proto se hodí pro rizota a maso tučných mořských ryb. Acidita je mimořádně nízká, hranice 0,14 % je v konkurenci krétských nebo italských olivových olejů přímo báječné číslo. Ocenění, které sbírá po celé Evropě, nejsou rozhodně dílem náhody – jde o vavříny, kterým předcházela trvá práce při sklizních. Do třetice si pak třeba představme olej nazývaná jednoduše Cornicabra, jméno napovídá, že půjde o variantu vhodnou pro dochucení trochu pikantnějších a výraznějších jídel. Acidita je zde také velmi nízká na úrovni 0,16 %, což jasně dokládá kvalitu, se kterou se tato malá lahvička pojí – Španělsko je země olivám zaslíbená!

Galerie:



Přidat komentář