Česká republika je především národem pivařů. Přesto se v posledních letech stále více spotřebitelů zajímá o kvalitní vína, jejichž spotřeba rok od roku roste. Tuzemská produkce proto nedokáže pokrýt poptávku a trh je tak závislý na nápojích z dovozu. To našim vinařům paradoxně prospívá, protože se mnohdy i levnější zahraniční konkurenci snaží předčit kvalitou.
V rámci naší republiky se nejvíce vinic nachází v nejteplejším a zároveň nejsušším místě na jihu Moravy. Jedná se o severovýchodní výběžek Panonské pánve, která pokrývá především Maďarsko, ale zasahuje třeba až do Rumunska nebo na Ukrajinu. U nás se tato vinné révě přívětivá oblast táhne od Pálavy podél Dyje a při řece Moravě až na Slovácko. Odtud pochází 96 % tuzemské produkce a řada kvalitních vín, za jejichž ochutnáváním míří nadšenci nejen z našich končin. Vinařský dům Pálava proto pořádá řízené degustace, díky kterým lze poznat většinu pěstovaných odrůd.
Oblíbená vína z Moravy
Tuzemské vinařství je proslulé širokou škálou odrůd, jejichž skladba se v průběhu staletí měnila podle podmínek k pěstování a také podle chuťových preferencí. Na malém prostoru se tak ve větším množství pěstuje více jak deset druhů. Nejčastěji lze narazit na bobule Veltlínského zeleného, kterému se dobře daří na Znojemsku. Odborníci jej popisují jako svěží víno s ovocnými tóny, které se snoubí s tóny kyselejšími. K velmi známým a vyhledávaným odrůdám patří Müller Thurgau, který pochází ze Švýcarska, ale pěstuje se prakticky ve všech vinařských oblastech v Evropě. Obě zmíněné odrůdy dosahují až desetiprocentní tuzemské produkce.
Nejčastěji pěstovaným červeným vínem je Svatovavřinecké, jehož původ lze dohledat mezi Burgundskými víny z Francie. Následují opět bílé odrůdy, a to Ryzlinky – rýnský a vlašský. Oblíbená je také červená Frankovka.
Zajímavé odrůdy pěstované na jižní Moravě
V souvislosti s chuťovými preferencemi českých zákazníků se objevují i další méně běžné odrůdy. Za zmínku stojí Pálava a Aurelius, které vyšlechtil Josef Veverka. Na moravských vinicích je ale také zastoupen Tramín červený, Chardonnay či Sauvignon.
Plejáda odrůd pěstovaných v našich končinách je tak skutečně široká. Degustovat je můžete přímo na jižní Moravě, kde doporučujeme vinný sklípek s ubytováním Pálava.