Arabica a robusta jsou dva nejznámější druhy kávovníku. Bezpečně je poznáte především podle velikosti a tvaru zrna. Milovníci kávy je rozeznají i podle chuti a vůně. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Pěstování
Kávovníku existují stovky poddruhů, ale jen dva si získaly oblibu po celém světě – kávovník arabský (arabica) a kávovník statný (robusta). Liší se nejen místem, odkud k vám zrnka dorazila, ale i způsobem pěstování a sběru. Arabica pochází většinou z Brazílie, střední Ameriky či Etiopie, kdežto robusta je jako doma spíše v jihovýchodní Asii, nicméně pěstuje se i v dalších kávových zemích včetně již zmiňované Brazílie. Arabica má raději vyšší nadmořskou výšku a teplotu maximálně 25 °C, robusta si libuje v nížinách a snese až 30 °C.
Oba druhy kávy také vyžadují jinou půdu a významný rozdíl mezi arabicou a robustou představuje i metoda sběru zrn. Arabica se většinou sbírá ručně po opadání, kdežto robusta se češe.
Vzhled
I laik rozezná oba druhy od sebe na první pohled. Arabica je delší, plošší a rýha uprostřed připomíná písmeno S. Robusta je menší, téměř kruhová a rýha v zrnku je rovná.
Chuť a obsah kofeinu
Nejdůležitějším parametrem, který oba poddruhy od sebe rozlišuje, je chuť. Kávy jsou však jiné i podílem kofeinu a dalších významných látek. Vzhledem k rozličným chuťovým preferencím milovníků kávy nelze říci, zda je lepší arabica nebo robusta.
Arabica
Arabica je mezi kávovými znalci považována za kvalitnější kávu. Má výraznou chuť s ovocnými podtóny, je přirozeně sladší a nádherně voní. Obsahuje více tuků, olejů i vitamínů, ale má menší podíl kofeinu. Její chuť je velmi intenzivní, přičemž je velmi vyhledávána i pro svoji jemnost. Neexistuje snad žádný e-shop se zrnkovou kávou, který by výběrovou arabicu nenabízel.
Robusta
Robusta je levnější, ale to neznamená, že nemá své příznivce. Je velmi hořká a zemitá, dokáže na espressu vytvořit nádhernou pěnu. Co však dělá robustu opravdu vyhledávaným artiklem, je podíl kofeinu, který je až třikrát vyšší oproti arabice.
Vychutnejte si tu nejlepší kávu
Výhody obou druhů káv spojují směsi zrnkových káv, které nabízí každá dobrá pražírna kávy. Tyto mixy zpravidla obsahují okolo 80 % zrn kávy arabica, zbylých 20 % připadá na robustu a vy si tak můžete vychutnat to nejlepší z obou druhů v jednom šálku.