Klíčící semínka
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Semínka k nakličování jsou jednoduchou cestou ke zdraví. Klíčky obsahují více živin než dospělé rostliny

Mladé rostlinné klíčky a výhonky jsou skvělým způsobem, jak si obohatit stravu, dodat tělu spoustu prospěšných živin a objevit nové zajímavé chutě. Můžete je jíst jen tak zasyrova i je přidat do různých jídel. Toto všechno společně s jednoduchostí domácího klíčení je důvodem, proč se klíčky stávají mezi lidmi čím dál oblíbenějšími. Pojďme se podívat, proč jsou vlastně klíčky tak prospěšné, jak při jejich klíčení postupovat a co všechno si můžete doma nechat vyklíčit.

Klíčky obsahují více živin než dospělá rostlina

Každé semínko v sobě obsahuje živiny, které při těch správných podmínkách odstartují jeho klíčení. Jakmile klíčení začne, v semenu dojde k mnoha metabolickým procesům a množství živin se tak mnohonásobně zvýší. Takový klíček obsahuje mnohem více zdraví prospěšných látek než dospělá rostlina i její plody. Můžete v něm najít především vitaminy a minerály, ale také tuky, sacharidy a bílkoviny.

Každá rostlina je odlišná a obsahuje jiný balíček prospěšných živin. Obecně však můžeme říci, že klíčky obsahují například hodnou dávku vitaminu A, vitaminy skupiny B, a vitaminy C, E a K. Z minerálních látek je to třeba hořčík, draslík, vápník, sodík, fosfor, železo, zinek, selen nebo měď. Kromě toho jsou klíčky velmi bohaté na vlákninu a také různé enzymy a antioxidanty.

Klíčky jsou prospěšné pro celý váš organismus

Pokud vám výčet obsažených živin nic moc neříká, podáme to ještě jinak – klíčky představují opravdovou prospěšnou bombu pro vaše zdraví. Díky obsahu vlákniny a enzymů podpoří vaše trávení i metabolické procesy. Vitaminy a minerály se postarají o silnou imunitu. Obsah železa je dobrou prevencí anemie. A kombinace všech v klíčcích obsažených látek se podílí také na zdraví srdce a cév, krevního tlaku, zdravé hladině cukru v krvi a spoustě dalšího.

Klíčky mohou být skvělým pomocníkem také při hubnutí. Díky velkému obsahu různých živin a jen nízkému množství kalorií totiž představují ideální způsob, jak svému tělu dodat vše potřebné bez zbytečně vysokého kalorického příjmu.

Klíčící semínka
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Ke klíčení potřebujete jen semínka, vodu a klíčicí misku

Zaujaly vás benefity klíčků, ale nevíte, jak s takovým klíčením vůbec začít? Je to naprosto jednoduché! Jediné, co budete potřebovat, jsou semínka, klíčicí miska a trocha vody. Semínka začnou klíčit ve chvíli, kdy budou mít přísun vody a slunečního světla. Jakmile je tedy umístíte do klíčicí misky, která se obvykle skládá ze dvou pater – horního děrovaného a spodního pevného – semínka vyklíčí. Semínka se umisťují do horního patra, do kterého díky děravému povrchu prosakuje voda ze spodního pevného patra.

Vodu je vhodné alespoň jednou až dvakrát denně měnit a semínka propláchnout, aby zůstala čistá a nezkazila se. Misku byste měli umístit ideálně k oknu, aby měla dostatek světla. Pak už vám stačí jen čekat – podle druhu semínek trvá několik dní až necelé dva týdny než klíčky vyrostou tak, že jsou vhodné ke konzumaci.

Klíčicí miska představuje základ při klíčení semínek. Ve skutečnosti ale existuje více možností – klíčit se dá třeba i v klíčicí sklenici. A s trochou fantazie lze využít jednoduše i to, co máte doma – miska se sítem, prázdná lahev, nebo obyčejná zavařovací sklenice.

Naklíčit si můžete spoustu různých druhů

Na výběr je z celé řady semínek, které si můžete doma naklíčit. Nejoblíbenější jsou luštěniny a některé druhy zeleniny, ale vyklíčit si lze také obiloviny, ořechy nebo bylinky. Z luštěnin určitě stojí za zmínku mungo fazole, které patří k těm vůbec nejoblíbenějším klíčkům. Výborný je také hrách, čočka, cizrna nebo fazole adzuki. Ze zeleniny se často klíčí třeba brokolice, kedlubna či různé druhy ředkví. Mezi oblíbené obilné klíčky patří ječmen, pohanka, pšenice, oves a rýže. Dalšími oblíbenými klíčky jsou třeba mandle, slunečnice, jetel nebo vojtěška.

Naklíčit si toho lze opravdu spoustu, nicméně je třeba vědět, že ne úplně všechno. Například jiné druhy fazolí než mungo a adzuki mohou být v naklíčeném stavu nebezpečné. Vždy si proto předem zjistěte, zda je daný druh rostliny pro klíčení vhodný a bezpečný. Také není dobré používat ke klíčení semínka určená k výsadbě – bývají ošetřena pesticidy. Vždy volte semínka přímo určená ke klíčení.

Článek připravila Eva Švandová.




Napsat komentář