I natolik specifickou místnost, jakou je právě kuchyň, můžete optimalizovat tak, aby se vám v ní mnohem lépe pracovalo. Pokud tedy plánujete rekonstrukci interiéru, měli byste dodržet několik základních pravidel. V následujících řádcích vám prozradíme hned několik zajímavých a praktických tipů.
Prvně vám poskytneme stručný přehled o ergonomii kuchyně. Ergonomie jako taková je věda zabývající se navrhováním prostředí tak, aby vyhovovalo lidem, kteří ho využívají, a ne naopak.
Pracovní trojúhelník
Pracovní trojúhelník byl vymyšlen ve 20. letech 20. století jako jedno z prvních měřítek efektivity obytné kuchyně. Kuchyňský dřez, varná deska a lednice by měly v prostoru vytvářet pomyslný trojúhelník. Zásady trojúhelníku kuchyňské linky jsou následující:
- Délka každé strany trojúhelníku by měla být 1,2 m až 2,7 m.
- Celková délka všech tří stran by se měla pohybovat mezi 4 m až 7,9 m.
- Žádné spotřebiče ani skříňky by neměly zasahovat do žádné ze stran trojúhelníku.
Další pravidla
Pro maximální efektivitu a použitelnost kuchyně by se měly dodržovat ještě další základní zásady, ať už se jedná o rohové kuchyně, nebo lineární.
Vstupní dveře do kuchyně by měly být široké alespoň 800 mm a neměly by bránit bezpečnému provozu spotřebičů. Stejně tak by neměly překážet ani dvířka jednotlivých kuchyňských spotřebičů.
Doporučuje se dodržet délku pracovních uliček minimálně 1 m u kuchyní s jedním sporákem a 1,2 m u kuchyní s více sporáky. Uličky by měly být široké 90 cm. Jestliže je v kuchyni pouze jeden dřez, umístěte ho hned vedle, případně naproti varné desce a chladničce. Samotný dřez by měl být lemován minimálně 60cm odkládací plochou. Co se týče myčky na nádobí, ta by měla být ve vzdálenosti do 90 cm od dřezu.
Tak neváhejte a investujte do nové kuchyně. Budete nadmíru spokojení s výsledkem, jestli dodržíte výše uvedená pravidla.